Minőség, verhetetlen áron!

Telefon fólia

Telefon fólia

Kattints és választd a készülékedre megfelelően illeszkedő telefon fóliát!

Sziasztok, ebben a cikkben szeretném nektek bemutatni a különféle telefon fóliákat. Ahány telefon, annyi típus, annyi forma méret és dizájn. Ebből egyenesen következik, hogy rengeteg féle üvegfólia közül lehet választani is, a piac telítve van.

A telefon fóliák eltérők lehetnek természetesen méretben, formában, keménységben, vastagságban, lekerekítettségben, sőt akár színárnyalatban is. Nem csoda, ha az ember megfelelő háttérinformáció nélkül nem is igazán tud választani a számtalan lehetőség közül.

 

Kezdjük is mindjárt az elején... kezdetben voltak a műanyag fóliák.
Azok a fajták, amelyek olcsók, vékonyak, viszont a kisebb karcolásokon kívül, egyéb külső behatástól, ütődéstől, leeséstől nem feltétlenül védik meg a telefonunkat. Igazán szerethető ez a típusú telefon fólia, főleg azok körében, akik nem kedvelik a nagy vastag üvegfóliákat, tudnak vigyázni a készülékeikre, viszont óvni is szeretnék a kijelzőjüket a mindennapos apró cseprő kis zsebkarcoktól, vagy a kulcscsomótól keletkező karcolásoktól.
Többféle méretben és fajtában kaphatóak, azaz kaphatóak voltak, mára ezek a régi fajta telefon fóliák kezdenek kissé feledésbe merülni.
Sajnos, ennél a típusnál az is közrejátszik ugye, hogy az apró karcok, amiket nem a telefonunk kijelzője szenved el szerencsére, hanem a telefonra helyezett fólia, mind-mind meglátszanak rajta, és aki picit is kényesebb a külsőre, mondhatnám igényesebb a telefonja megjelenésére, elég gyakran kell cserélgetnie a telefonja fóliáját.
 

Ámbár, van egy szuper, továbbfejlesztett utódja ezeknek a fóliáknak, az úgynevezett öngyógyuló fólia!

Minden pozitívum meg van benne, mint ami az elődjében is benne volt. Könnyen felhelyezhető, ultra vékony, védi a kijelzőt a karcoktól, sőt, ami a tovább fejlesztésében rejlik, az úgynevezett hidrogél technológia. Ennek köszönhetően a kisebb karcokat el is tudja tűntetni a fólia a saját felületéről, innen a neve is, öngyógyuló fólia.
Illetve nem utolsó sorban ezek sem törnek el, nem pöndörödnek fel.
Természetesen ez a típus nem feltétlenül az olcsó telefon fólia kategóriába tartozik, viszont, egyszer kell feltenni vagy feltetetni és ha ügyesek vagyunk akkor évekig is megállják a helyüket. Minden azon múlik, hogy nem vagyunk e figyelmetlenek, nem ütjük oda valaminek, nem ejtjük le a telefonunkat folyton, és nem törjük össze a kijelzőjét.

 

Ha esetleg mégis azoknak a táborát erősítjük, akik kevésbé tudnak vigyázni a telefonjukra, többször ejtik le a kelleténél, vagy esetleg törtek már össze kijelzőt, nekik való a sima telefon fóliáknál, egy fokkal nagyobb védelmet nyújtó 2D üvegfólia.

Ez az a típus, ami az üvegfóliák közül az egyik legrégebbi fajta. Csak síkfelületen védi a kijelzőt, mert maga a fólia is síkegyenes, így van az, hogy sokszor kisebb a mérete, mint maga a készülékek kijelzője. 
Mivel mostanában elég gyakori, hogy a telefonok ívelt kijelzővel rendelkeznek, ezért, ha ez a fajta telefon fólia nem lenne kisebb, és kiérne a kijelző széléig, akkor könnyedén alá tudna menni a por, és nagyon gyorsan fel vállna a telefonunkról, amit természetesen mi sem szeretnénk, és igyekszünk elkerülni.
A 2D-s üvegfóliák anyagukat tekintve ezek már keményebb anyagból készülnek, több különböző funkciót ellátó rétegből tevődnek össze, többek között a zsír és víztaszító réteg.
Karc és ütésállóak, a keménységük majdnem megegyezik a gyémántéval. (9H az a keménységet jelöli, ez 1 értékkel marad csak el a gyémántétól a MOHS féle keménységi skála alapján.)

 

Mindezekből egyenes arányosan következik, hogy amíg a sima fóliák vékonyak és alig érezhetőek voltak, ez a típusú telefon fólia bizony vastagabb az elődjeinél.
Vastagabb és szemmel láthatóbb, azok számára pedig, akik nem kedvelik, hogy a telefonjuk vastagabb lesz cirka 0.3 milliméterrel (ez az átlagos vastagsága az üvegfóliáknak kb.) az üvegfólia miatt, bizony nem lesz egy kedvelt telefon fólia típus.

A vastagság mellett, esztétikailag sem a legszemetgyönyörködtetőbb, hogy van egy szép új, vagy régebbi, de szintén szép telefonod, és a kijelzőjén rajta van egy üvegfólia ami jóval kisebbnek tűnik (mert kisebb is) mint maga a kijelző. 

 

Szerencsére erre is van már megoldás, ahogy az ívelt kijelzők elfedésére is.
Napjainkban ahogy egyre jobban fejlődnek a telefonok, úgy tartanak lépést velük a különböző fólia gyártók, és fejlesztik a jobbnál jobb, keményebbnél keményebb és biztonságosnál biztonságosabb telefon fóliákat. Illetve, léteznek már a kijelzőt teljesen elfedő fóliák is, a 3D üvegfóliák.

Ezek funkciójukban egyáltalán nem különböznek a 2 dimenziós társaiktól, viszont előnyökben bővelkednek.
A legnagyobb és legfőbb előnyük, hogy kiérnek a kijelző egyik szélétől egészen a másik széléig, és hosszában is ugyan úgy, mivel ezek már teljes lefedettséget biztosítanak a telefonunk kijelzőjének, ezzel megakadályozva azt az ámbár kicsi, de nem elhanyagolható lehetőséget, hogy a leesés következtében a telefonunk olyan pontjára érjen földet, mondjuk egy kavicsos talajon, ahol éppen nem fedi be a kijelzőt már a telefon fólia. Mert ugye tudjuk, az ördög soha nem alszik. Biztosan láttatok, hallottatok már olyat, hogy valakinek pont ott tört be a kijelzője ahol véget ér a telefonján a fólia. Iszonyú nagy pech, de sajnos nem egyedi eset, éppen ezért legyünk felkészültek, és ne adjuk meg ezt az esélyt, használjunk 3D üvegfóliát.

 

Itt viszont gyorsan meg kell említenem a 2,5D üvegfólia fajtát is, csak a miheztartás végett. Ezek teljesen ugyan olyanok, mint a 2D-s társaik, annyi a különbség közöttük, hogy a 2,5D-s telefon fóliáknak le van kerekítve körben a széle, így nincs olyan érzésünk mintha „vágná” a kezünket használat közben. (igazából szerintem a másiknál sincs, de nem lehet máshogyan „szemléltetni”)

 

Zárójel bezárva, és akkor elérkeztünk a következő fajtához, vagy inkább fajtákhoz a
4-5-6-7...D-s üvegfóliákhoz. Eme telefon fólia típusok, mind a 3D üvegfólia továbbfejlesztett változatai. A 4D-nekjobban le van kerekítve a széle, így még tökéletesebb védelmet nyújt és még nehezebben mehet a fólia alá a szennyeződés.
Az 5D telefon fólia még ennél is nagyobb védelmet nyújt, szélei megerősítettek, teljesen lekerekítettek így aztán érzetre és látványra olyan, mintha nem is lenne fólia a telefonunkon.
Mindegyik ilyen több D-s telefon fólia természetesen 9H keménységű, extra tartós, ütés, por karcálló, megvédi a telefonunk kijelzőjét a külső fizikai behatásoktól, és néha saját magunktól is. J

A legfelső rétegeik zsír és víztaszítók így rendkívül könnyen is tisztíthatók. 

 

Ezek voltak azok a típusú telefon fóliák, amelyeket egy kis ügyességgel vagy odafigyeléssel, viszonylag egyszerűen fel lehet helyezni, mert mindegyik egy vékony, ámbár erős szilikon ragasztóréteggel vannak ellátva, így könnyedén bárki rá tudja applikáálni a telefonja kijelzőjére minden erőfeszítés és babrálás nélkül.
Ezeken felül, viszont léteznek a speciális folyadékkal, és UV lámpával felragasztható fóliák.


Mondanám, hogy számtalan előnyükhöz tartozik, de nem gondolom így... egyetlen előnyük van, azaz lehet, hogy kettő. Az egyik, hogy felhelyezéskor, még mozgatható a fólia, így egyszerűbben a helyére illeszthető, plusz a második még talán annyi, hogy a kijelzőn levő kisebb karcokat eltűntetik, mivel a folyadék belefolyik a mélyedésekbe,  és így azok kiegyenlítődnek, olyan lesz a kijelző, mintha egy egyenes felület lenne.
Más esetben viszont, nagyon kell vigyázni, amikor ez ember keni fel azt a ragasztó réteget, vagy folyadékot, nehogy belemenjen a hangszóróba mert sokkal nagyobb kárt tudunk okozni mint kellene.
Sosem próbáltam még, de nekem sokkal macerásabbnak, bonyolultabbnak tűnik a felhelyezés, plusz szerintem nem minden háztartásban van UV lámpa, ami viszont elengedhetetlen a ragasztó megkötéséhez. J
Azt javaslom, ha mindenképpen ilyen telefon fóliát szeretnétek, jobb, ha egy hozzáértő teszi fel a telefonotokra, vagy legalább is olyan, akinek van némi tapasztalata benne.

 

Most pedig térjünk rá a telefon fóliák fajtáira. 

A legegyszerűbb, legelterjedtebb a fényes üvegfólia, azaz a normál üvegfólia. Az előnye, hogy normális fényviszonyok mellett, vagy kicsit sötétebb környezetben jól látható vele a kijelző, viszont, ha már erősebb a fény, vagy tűző napon tartózkodunk, nem annyira látható a telefonunk kijelzője.


Ennek ellentéte, a matt hatású üvegfólia, ez csökkenti a fény visszaverődését és erős fényviszonyok mellett is jól látható lesz a kijelzőnk. Jellemzően a régi fajta, sima fóliák a matt hatásúak, de az üvegfóliák között is találunk ilyen fajtát.


Ennek továbbfejlesztett változata, a privacy üvegfólia, ez már sokkal mattabb, sötétebb hatású, ami pedig azt lehetővé teszi, hogy bizonyos oldal irányú beesési szögnél, egyáltalán ne legyen látható a telefonunk kijelzője. Egyetlen hátránya, hogy kicsit sötétebb lesz a telefonunk kijelzője tőle, de legalább nem olvassák az üzeneteinket mások a buszon. J

 

A következő fajta telefon fólia, a csillogó fólia, más néven diamond fólia. Ennek semmilyen pozitív vagy negatív hatása nincsen a használat során. A bekapcsolt kijelzőn egyáltalán nem látható, viszont kikapcsolt állapotban gyönyörű csillogó hatást kelt a telefonunk.


Végül de nem utolsó sorban létezik a világító fólia, más néven luminous üvegfólia. Egészen egyszerű a jellemzésük, világítanak a sötétben.
 

Összegzésként pedig, nagyon remélem, hogy sikerült kissé átfogóbb képet alkotnunk a telefon fóliákról és azok jellemzőiről, fajtájaikról. Köszönöm, ha elolvastad, jó böngészést az oldalunkon.
 

Telefon fólia

A telefon fóliát ne keverjük össze, a mostanában használt edzett üvegből készült üvegfóliákkal. Léteznek ugyan, univerzális, méretre vágható fóliák, de azokat képernyővédő fóliáknak hívják. Felhelyezhetőek többek között fényképezőgépek kijelzőjére, videókamerákra, MP3/MP4 lejátszókra, GPS-ekre.. Amiről most beszélni fogunk azok pedig az üvegfóliák, de az egyszerűség kedvéért, és ahogy a köznyelvben is gyakran használatos, telefon fóliákról. Használatuk során, teljeskörű védelmet nyújtanak a napi használat során felmerülő kisebb-nagyobb ütődésekkel, karcolásokkal szemben. A telefon fóliák, üvegfóliák fajtájukat tekintve többfélék lehetnek, az egyszerű 2D-s től elkezdve, egészen a 3D-4D-5D-6D-7D üvegfóliákig. Ezek már több rétegből állnak, akár 6-7-8 is.

A lehető legegyszerűbb telefon fóliák a 2D-s üvegfóliák. Ha telefon tok nélkül, használjuk a készüléket, egy 2D-s telefonfóliával, mivel kialakítását tekintve körben, nem ér ki teljesen a kijelző széléig, így nem tud olyan precíz védelmet nyújtani, mint egy 3D-s üvegfólia. Viszont, ha a megfelelő tokbarát üvegfóliát, és a hozzá illeszkedő telefontokot használjuk, ezzel ki tudjuk küszöbölni azt a pár mm-es hézagot, ami a kijelző széle és a telefon fólia között keletkezett.

De, ha tok nélkül szeretnénk használni a készüléket, akkor egy 3D-s üvegfólia megfelelő védelmet nyújthat a kijelzőnk számára. Precízen lekerekített formáljanak köszönhetően, pontosan illeszkedik a telefonunk kijelzőjére. Nem sérti az ujjunkat a használata során, és egyáltalán nem is látszik, hogy üvegfólia van a készülékünkön.

Kövessen minket Facebookon!

Partnereink